Keresés az oldalon   Részletes keresés »

Menü




 
email Küldés e-mailben | print Nyomtatható változat |

Thaiföld

írta on

image

 

 

 

 

 

kepek_thaifoldiutazasthaifold013_1213697496_400

8_400_01

2009031610500888758392_400

thailand2_400

thaifld1430x284_400

 

A Délkelet-Ázsia déli részén elterülő Thaiföldi Királyságban Buddha szelleme uralkodik. Mosolygó emberek, aranyozott tornyú templomok, feldíszített elefántok, a városok színes forgataga, az úszó piacok, buja rizsföldek és az egzotikus ízek évszázadok óta vonzzák a látogatókat. Az egykori Sziámi királyság gazdag kulturális öröksége, a művészetek, a történelem és a keleti misztikumok iránt érdeklődők számára igazi kincsesbánya, és mindezek mellett kristálytiszta türkizkék tenger, hófehér homokú öblök és trópusi klíma várja az üdülni vágyókat. Lépjen be velünk az Andamán-tenger menti álomvilágba, és fedezze fel velünk a „mosoly országát”!

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek

Magyar állampolgároknak a belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. Külföldi állampolgárok a Thaiföldi Nagykövetségen válthatják ki a vízumot.

Időeltérés

A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva + 6 óra az időeltérés.

Repülési idő

Budapest-Bangkok: kb. 14 óra (Technikai leszállással), Bangkok – Phuket: kb. 1 óra

Hivatalos nyelv

A hivatalos nyelv a thai, de a turisztikai központokban és szállodákban az angol és német is használatos nyelv.

Diplomáciai képviselet

Magyar Köztársaság Thaiföldi Nagykövetsége
President Park, 20th Floor/Oak Tower,
99 Sukhumvit Soi 24, Bangkok 10110
Tel.: (00 66) 1875-4610
Fax: (00 66) 2661-1153

Thaiföldi Királyság Nagykövetsége
1025 Budapest, Verecke út 79.
Tel: (06/1) 438-4020
Fax: (06/1) 438-4023

Időjárás

A trópusi klíma három elkülönülő évszakon keresztül tart Thaiföldön: a forró, márciustól májusig, az esős júniustól szeptemberig és a hideg, októbertől februárig. Ez utóbbi jelenti a turista főszezont, mert ekkor a legkellemesebb az időjárás egy "téli" nyaraláshoz. Az évi átlaghőmérséklet 28 C, amely Bangkokban például az áprilisi 30 C-tól a decemberi 25 C-ig ingadozik. Thaiföld szigetein gyakorlatilag az év egészében kitűnő időjárás várja az utazókat. A Sziámi-öböl szigetein (Koh Samui, Koh Chang) novembertől januárig előfordulhatnak felhős napok is, az Andamán-tengeri szigeteken (Phuket, Koh Lanta, Phi Phi) ugyanakkor egész évben napsütéses az idő.

Elektromos áram

220 V., 50 Hz. Váltóáram az európai normának megfelelően. Az elektromos konnektorok lehetnek amerikai típusúak, lapos villájú dugósak, vagy európai típusúak, kerek villájú dugósak, átalakító szükséges.

Hivatalos pénznem

Thaiföldi Baht (THB). Váltópénze a satang (1 baht = 100 satang). Behozatala és kivitele tilos, ezért az USD-t vagy az Euro-t javasoljuk. Árfolyam (2010 szeptember): 1 USD kb. = 30.7 (THB). Minden nagyobb városban található pénzváltóhely, a legtöbb 21 óráig tart nyitva. Az utazási csekkeket és a hitelkártyákat a legtöbb szállodában és bankban elfogadják. A kisebb városokban a pénzváltás nehézségekbe ütközhet.

Közbiztonság

A főbb turistaközpontokban kétnyelvű rendőrök állnak szolgálatban. Feladatuk minden panasz felvétele és kivizsgálása, a turisták maximális biztonságának szolgálata. A nagyobb városokban természetesen nem árt elővigyázatosnak lenni, mint a világ bármely más metropoliszában.

Egészségügyi ellátás

Csapvíz nem fogyasztható. Lehetőleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes házi-patikával felkészülniük. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

Földrajzi adatok

Az Indokínai-félsziget középső részén, a Thai (Sziámi)-öböl partjai mentén fekvő, délen a Maláj-félszigetre is mélyen benyúló Thaiföldi Királyság területe 513 115 km2. Az ország alapvetően négy földrajzi egységre osztható. Az ország középső területén a Chao Phraya folyó által feltöltött síkság terül el, ez a terület az ország legsűrűbben lakott része. Az észak-keleten lévő, a határt alkotó Mekong által közrefogott Khorat-fennsík az ország második gazdasági körzete. A harmadik és negyedik egységet az északi hegyvidékek és azok medencéi, illetve a Maláj félszigetre benyúló déli síkvidékek jellemzik. Itt a nyugati oldalon a Phuket hegység meredeken lejt az Andamán-tenger felé, a keleti partvidék a Thai-öböl mentén szelídebb és teljes hosszában több száz homokos tengerparti föveny kíséri. Mindkét partvidéket gyönyörű szigetek keretezik, mint Phuket vagy Koh Samui. Thaiföld a trópusi monszun éghajlati övben fekszik, ahol az éves csapadék túlnyomó része májustól szeptemberig hull le. A sok csapadék ellenére az erdőirtás miatt azonban az ország területének alig több mint 25 %-át fedi erdő, így a veszélyeztetett állatfajok, a leopárdok és a tigrisek, az orrszarvúak és a tapírok már majdnem teljesen eltűntek.

Történelem

Bár Thaiföldet, azaz a "szabad ország"-ot sohasem gyarmatosították, nem kerülhette el az idegen kulturális és politikai hatásokat. A thai törzsek délkelet Kínából a VII. században kezdtek bevándorolni, a központi síkságon már a XIII. században igen fejlett, saját kultúrával rendelkező császárság létezett. Ezt a császárságot később bekebelezte a délebben elterülő Ayutthaya királyság, amely 1350-től egészen 1767-ig állt fenn. Elűzésük után a következő dinasztia 1782-ben új fővárost alapított, Bangkokot, e dinasztia leszármazottjai kormányozzák máig az országot. 1896-ban a francia-brit szerződés független ütközőállamként ismerte el Thaiföldet, megszűnt a rabszolgaság és támogatni kezdték a külföldi tanulmányokat. Az 1932. évi békés rendszerváltás óta Thaiföld államformája alkotmányos monarchia. A II. világháború idején Thaiföld Japánnal kényszerült szövetségre lépni. Az ország politikai instabilitását fokozták a szomszédos országokban dúló háborúk, a határ menti partizánakciók és a menekültek állandó bevándorlása. Egy katonai puccs 1991-ben megbuktatta a kormányt, de később azonban, egy demokráciát követelő demonstráció következtében lezajlottak az első szabad parlamenti választások. Az 1932-es alkotmány értelmében az állam élén a király áll, aki továbbra is jelentős befolyással bír és egyszersmind ő a nemzet lelki feje is. A lakosság legnagyobb részét az etnikai thaiföldiek alkotják, de a városokban nagyszámú kínai, délen pedig muszlim maláj kisebbség él. Thaiföld túlnyomó részt vidéki jellegű ország, a lakosságnak csak 20%-a él városokban, többségük Bangkok agglomerációjában. A domináns vallás a buddhizmus, amely mindenhol megmutatkozik.

Bangkok

Az ország központja és legnagyobb városa a 10 millió főt számláló Bangkok (thai nyelven Krung Thep, az „agyalok városa”), amely mára egyesült a szomszédos, korábban külön települést alkotó Thonburi-val. A kivételes, ellentétekkel teli nagyvárosban megismerheti Thaiföld utánozhatatlan hangulatát, számtalan felhőkarcolót, templomot, palotát, valamint a régi Ázsia titkait sugárzó utcákban lehetősége nyílik belekóstolni a thai konyha specialitásaiba.

Pattaya

Thaiföld legismertebb és legélénkebb nyaralóhelye a Sziámi öböl partja mentén helyezkedik el. Ez a turistaközpont szinte minden vendég igényeit kielégíti - a fürdőzés szerelmesei élvezhetik a gondtalan lubickolást a hosszú, finom homokú partok mentén, a sportkedvelők kedvük szerint válogathatnak a sportolási lehetőségekből. Napnyugta után kel életre "Golden Mile" elnevezésű centrum, melynek számtalan étterme és szórakozóhelye csak reggel felé csendesedik el. A különböző attraktív kirándulási lehetőségekből minden vendég kiválaszthatja a neki megfelelőt.

Phuket

A legnagyobb thaiföldi sziget az Andamán-tengerből emelkedik ki. Rendkívüli természeti jellemzői lenyűgözik az ide látogatókat, gyönyörű hegyek, esőerdők, kaucsukültetvények és megszámlálhatatlan tiszta vizű öböl csodálatos homokos tengerparttal és növényekkel. A legfontosabb turisztikai központ Patong Beach, ahol fantasztikus fürdőzési lehetőségek sokoldalú éjszakai élettel és vásárlási lehetőségekkel párosulnak. Kata Beach inkább a nyugalom és a vízi sportok kedvelőinek ajánlott.

 

 


2563 olvasás