Keresés az oldalon   Részletes keresés »

Menü




 
email Küldés e-mailben | print Nyomtatható változat |

Sharm el Sheikh általános információk

írta on

image

 

 

 

 

Egyiptom a fáraók földje, de egyben a búvárok, a napimádók, a sivatagi kalandra, valamint a művelődésre vágyók országa is. A világ legősibb turisztikai célpontja különleges élményt nyújt az idelátogatóknak: a történelem előttinek tűnő tájak, az évezredes műemlékek, a Sínai-félsziget színes sziklái és nem utolsósorban a Vörös-tenger káprázatos árnyalatai rabul ejtik az utazót. Egyiptom titokzatos ország, teli misztikával és csodával, itt mindenhol a több ezer éves történelemmel találhatják szembe magukat. Ez a hely az ellentétek földje, hisz a rég letűnt birodalom dicsősége jól megfér a jelen színvonalas Vörös-tengeri üdülőhelyeivel, mely évről évre turisták millióit vonzza.

mapa_400_03

Sínai-félsziget

A félsziget az afrikai és eurázsiai szárazföld határán húzódik, két nagy kultúra, Észak-Afrika és a Közel-Kelet összekötője. A Sínai-félszigeten keresztül vezetett Mózesnek és népének az útja is az ígéret földje felé, ennek okán Sínai a Szent Föld fogalmához elválaszthatatlanul hozzátartozik. Geológiai tekintetben ez a nagy kiterjedésű félsziget Afrika része, de geográfiai szempontból Ázsiához tartozik. A félsziget nagy része sivatagból és sziklás hegyekből áll, legmagasabb pontja a 2.637 méter magas Szent Katalin hegy. Az éghajlat tipikusan sivatagi, száraz és meleg, a nappali és éjszakai hőingadozás jelentős mértékű.

Sharm El Sheikh

A modern turistaközpont a Sínai-félsziget legdélebbi csücskén található, amit 1978-ban a Camp Davidben aláírt egyiptomi-izraeli egyezmény után kapott vissza Egyiptom. A nyolcvanas évek második felétől a szomszédos Ras Mohamed természeti rezervátum ideális feltételeket biztosított az idelátogató turistáknak ahhoz, hogy egyszerre ismerkedhessenek az itteni természet nyers szépségével és a lenyűgözően gazdag vízi világgal. A parthoz igen közel, az Aqabai-öböl irányában 80 km hosszan egy gyönyörű korallszirt húzódik, a világ második legnagyobb korallzátonya, amely a búvárkodás szerelmeseinek egyik állandó célpontja. A Sejk öble egész évben kellemes klímával várja látogatóit, amely kedvez a szafariknak, akár teveháton, akár dzsippel indulunk neki. A Szent Katalin kolostor lenyűgöző ikonjai vagy a színes kanyon felejthetetlen élményekkel gazdagítják az idelátogatók útinaplóját. A városban az évek során természetes központtá vált Naama Bay, ahol kiterjedt új turistaközpont épült ki. Sétánya kellemes, és ajánlható mindenkinek az esti és éjszakai órákban is.

Dahab

Dahab Sharm El Sheikhtől északkeletre, 1 órányi autóútra (80 km), az Aqabai-öböl mentén fekszik. A Sínai-félsziget keleti oldalán húzódó település homokos tengerpartján korszerű szállodák, éttermek, búvárklubok találhatók. Azon Utasainknak ajánljuk, akik a nagyvárosok nyüzsgését elhagyva egy csendesebb üdülőhelyet keresnek. Dahab a búvárkodás szerelmeseinek Mekkája, itt található a világhírű merülőhely, a Blue Hole is.

Borravaló

A Közel-Kelet idegenforgalmának jellemzője, hogy a borravaló a szolgáltatások nyújtásához elengedhetetlenül hozzátartozik. A szolgáltatás igénybe vevőjének borravaló adási hajlandósága az esetek többségében tükröződni fog a kapott szolgáltatások minőségében. A borravaló mértékének meghatározása természetesen teljes mértékben a turista kezében van.

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek

Magyar állampolgároknak a belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél és vízum szükséges, amelyet mindenki egyénileg beszerezhet az Egyiptomi Nagykövetségen vagy a repülőtéren érkezéskor, vagy a Kartago Tours közvetítésével. Utóbbi esetben is megérkezéskor, a repülőtéren kapják a vízumot (telepített vízum). Külföldi állampolgárok az Egyiptomi Nagykövetségen válthatják ki a vízumukat.

FIGYELEM! Egyiptomba drónt bevinni és ott használni szigorúan TILOS, hatóságilag tiltva van használatuk!

Időeltérés

A közép-európai időszámításhoz képest Magyarországhoz viszonyítva nyáron +1 óra az időeltolódás, télen ugyanaz az időszámítás.

Repülési idő

Sharm El Sheikh Budapestről kb. 3 óra 45 perc

Hivatalos nyelv

Arab, de szinte mindenhol beszélnek angolul vagy németül is.

Diplomáciai képviselet

Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetsége
1125 Budapest, Istenhegyi út 7/b.
Tel: (06/1) 225 2150
Fax: (06/1) 225 8596

Magyarország Nagykövetsége
29. Sari Mohamed Mazhar - Zamalek - Cairo
Tel.: (00 20 2) 735-6478
Fax: (00 20 2) 735-8648

Elektromos áram

220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó, néhány esetben azonban adapter szükséges, amely a helyi üzletekben beszerezhető.

Hivatalos pénznem

Egyiptomi font (LE). Váltópénze a piaszter (1 font= 100 piaszter). Behozatala és kivitele tilos, ezért USD vagy Euró bevitelét javasoljuk, mellyel szinte mindenhol fizethetnek is. Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre. Elfogadott hitelkártyák: American Express, Visa, MasterCard.

Egészségügyi ellátás

Csapvíz nem fogyasztható. Lehetőleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes házipatikával felkészülniük, de sok esetben csak a helyben kapható gyógyszer hatásos. Bármilyen egészségügyi probléma esetén ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni.

potapeni_2_400

sharm_400

sharm_1_400

sharm_2_400

sharm_pan_400 

 

 

 

 


185 olvasás