Keresés az oldalon   Részletes keresés »

Menü




 
email Küldés e-mailben | print Nyomtatható változat |

Rab-sziget leírás

írta on

image
 
 
Rab
sziget az egyik legkedveltebb észak-adriai sziget. Dús vegetációja, kellemes klímája, hangulatos fővárosa, gyönyörű tengerpartja (homokos, kavicsos, sziklás egyaránt megtalálható) teszi vonzóvá.
A sziget 22 km hosszú, legnagyobb szélessége 11 km, területe 93,6 km². 
 
rab_vros_400
 RAb város
 
rab_varosegyik_hangulatos_siktora_400 
Rab város 
 
 
Rab az Adria egyik legszebb városa. A Szent Eufémia-öbölbe benyúló földnyelvre épült.

A Rab város leginkább egyedi formájáról közismert. Rab óvárosa egy keskeny félszigetre épült, amely hajóorrként úgy nyomul be a tengerbe. A városban található templomok égbe nyúló tornyai pedig olyanok, mint egy négyárbocos vitorlás árbocai.

Rab az Árpádházi királyok idejében a Magyar korona részét képezte egészen 1409-ig, amikor velencei uralom következett a városka életében.

Az óváros körül még mindig megfigyelhető a hajdani városfal, amelyet még Augustus császár építettett. 
 
 
 
Rab legnagyobb temploma a XII. századi Szűz Mária templom (Sv. Marija). A templom oltárán egy XII. századi ereklyetartóban található a város védőszentjének, Szent Kristóf földi maradványai. A székesegyház nyolcszögletű harangtornya 70 méterrel arrébb található. 26 méteres magasságával Rab legmagasabb harangtornya.

A Szűz Mária székesegyház előtti úton továbbhaladva eljutunk a - szintén - XII. századi Szent András kolostorhoz (Sv. Andrije). Ez a kolostor egy bencés rendi kolostorra épült. Itt található Rab legrégebbi harangtornya.
 
kvarnerrab_400
 
 
rabislandmap_400
rab_400 
 
 
 

6180 olvasás