Keresés az oldalon   Részletes keresés »

Menü




 
email Küldés e-mailben | print Nyomtatható változat |

Opatija

írta on

image
A Kvarner-öböl ékessége Opatija, más néven Abbázia, melyet még Ferenc József császár építtetett. Gyönyörû parkok, impozáns szállodasorok, pálmafás tengerparti sétány, elegáns szórakozóhelyek várják a nagy létszámú turistát.
 
 
Opatija, a Habsburgok kedvenc üdülőhelye


Opatija nevét egy XVI. századi Benedek-rendi apátságról kapta. A későbbiekben e templom köré épült fel az egész város. Ma a helyén a Szent Jakab templom (Sv. Jakov) áll.

Opatija első előkelő vendége Mária Anna osztrák császárnő volt, aki elhíresztelte a város szépségét és innentől kezdve kedvelt uticél lett Európa koronás nagyjai és nemesei körében. Opatiját a Habsburgok Abbázia néven ismerték. Számos Habsburg nemes ide járt pihenni és gyógyulni. Ferenc József császár egy villát is építetett magának, ahol a téli hónapjait töltötte.

 

1868 és 1920 között a dicső Opatija Magyarországhoz tartozott, de az első Világháború után elcsatolták hazánktól.

Opatija még mindig a XIX.-XX. századi arisztokrata arcát mutatja. A parton egymásba érnek a patinás luxusszállodák és villák.


Opatija nem csak elegáns történelméről és építményeiről híres, hanem arról is, hogy klimatikus gyógyhelyként is szolgál. A reumás, asztmás és szívbetegeknek is nagyon ajánlott e gyönyörű város.

 

regio_kvarner_400 

 

 opatija1_400

 

opatija2_400 

 

opatija3_400 

 

opatija4_400 

 

opatija5_400 

 A város jelképe a sirályos nőalak a központi strand közelében, a Ferenc József sétány mellett. A szobor a tenger felé néz, Zvonko Car alkotása 1956-ból, a címe: Üdvözlet a tengernek. A sétányon Voloskótól (ma már Opatija része, Rijeka felé van) egészen Lovranig végig lehet sétálni, jó kis túra, van vagy 15 kilométer. Opatijában nincs műemlék-dömping, kultúrturistáknak nem annyira ajánlott, inkább úgy egészében nézve szép hely.

 

 

opatija6_400 

 

opatija7_400 

 

opatijatemplom2_400 

 

Szent Jakab templom

Opatija legrégebbi épülete 1420-ban épült. Itt működött Opatija első iskolája is. Ma nem sok látható a templom eredeti kinézetéből: először 1506-ban, majd a 18. században is felújították, 1930-ban pedig jelentősen

kibővítették.

opatijastrand_400 

 


3927 olvasás