Keresés az oldalon   Részletes keresés »

Menü
 
email Küldés e-mailben | print Nyomtatható változat |

El Camino zarándokút

írta on

image

 

 

 

1. NAP: BUDAPEST – MADRID

Menetrend függvényében repülünk Budapest – Madrid útvonalon, érkezés várhatóan a kora esti órákban.

A repülőtérről tömegközlekedéssel jutunk el szálláshelyünkre.

Ezt követően lesz lehetőség bemenni a kivilágított, folyton nyüzsgő belvárosba.

2. NAP: MADRID – SARRIA

A délelőttöt gyalogos városnézéssel töltjük, melyet a királyi család főtemplomában az Almudena Székesegyházban kezdünk. Itt kérhetünk erőt az előttünk álló úthoz. A Plaza Mayor, Madrid főtere következik, majd a Puerta del Sol-on fotózkodhatunk a Madrid jelképének számító fára mászó medve szoborral.

A vasútállomásra metrózunk,ahonnan expresszvonattal indulunk északnak. Festői tájakon vezet utunk, a Meseta fennsíkjáról a Sil-kanyonon át a Kantábriai-hegység lábánál fekvő Sarria városkába.

Megérkezést követően elmegyünk a zarándokszállásra (albergue), ahol kiváltjuk zarándokútlevelünket

(credencial). Ebbe gyűjtjük majd a pecséteket a következő napokban, igazolva a megtett utat. Gyalogtúránk során albergue-kben fogunk lakni, melyekben 20 – 40 fős hálótermek és emeletes ágyak vannak, közös fürdőszobával (női, férfi külön) és közösségi térrel.

A szállások többségében már wifi, mosó- és szárítógép valamint egy kis konyha is található, tehát minden, amire egy modern zarándoknak szüksége van. Vacsorához a város középkori éttermeit lehet kipróbálni.

3. NAP: SARRIA – PORTOMARÍN (24 km)

Kora reggeli ébredés után felkészülünk, bepakoljuk és felvesszük túrahátizsákjainkat. Még a városban megvásároljuk a zarándokoknak elmaradhatatlan Szent Jakab kagylóinkat, melyek hátizsákunkon himbálózva fognak elkísérni minket egészen névadójuk sírjáig. A séta első pár kilométere során ismerkedünk a Camino útvonalát mutató jelekkel (sárga festett nyíl, kagyló szimbólum…). Napközben kisebb pihenőket tartva varázslatos tájon sétálunk. Késő délelőtt érünk az út egyik különleges helyére, a kilométerkőhöz, mely jelzi, pontosan 100 km-re vagyunk Santiagotól. Várhatóan a délutáni órákban már megérkezünk aznapi végállomásunkhoz, a Miño folyó partján fekvő Portomarínhoz. Az albergue-be érve elfoglaljuk ágyunkat, fürdés, majd egy kis pihenés. Este a környék éttermeiben lehet vacsorázni, és sétálni az árkádos, középkori kis faluban. Általában van zarándokmenü (3 fogás, itallal) mely 10–12 € ez biztosítja, hogy a napközben felhasznált energiát pótolni tudjuk. Este 10 óra felé lámpaoltás van a szállásokon, így mi is lepihenünk.

4. NAP: PORTOMARÍN – PALAS DE REI (25 km)

Az első nap után már gyakorlottan kezdjük reggeli rutinunkat, gyors pakolás és indulás. Árnyékot adó fák és páfrányok szegélyezik utunkat, ahogy egymás után hagyjuk el az apró, ám roppant hangulatos kis falvakat. Az energikusak a nap során beiktathatnak egy oda-vissza 4,6 km-es kitérőt a Vilar de Donasban található Szent Megváltó templomhoz. Palas de Rei-be érve zarándokszállásunkra megyünk.

Este lesz idő egy kis nézelődésre, vacsorára, melyhez a környékből származó finom galíciai vörösbort kortyolhatunk.

5. NAP: PALAS DE REI – MELIDE – RIBADISO (26 km)

Korai indulás után varázslatos erdei úton haladunk. Ez az erdőkön keresztül kialakított ösvény az egész túránk talán legszebb része. Délelőtt egy zarándok pihenőhelynél megkóstolhatjuk a különleges spanyol omlettet vagy a helyi húsos pitét. A délután során több bájos „szamárhátú” kőhídon is átkelünk, melyek elmaradhatatlan részei a Caminonak. Melide városába érve ebédre kipróbálhatjuk a legjellegzetesebb helyi ételt, a galíciai polipot, a környék legjobb polipozójában. Cédrusok árnyékában érjük el az 50-es km követ, majd további 8 km múlva aznapi célpontunkat, a Ribadiso parányi települését.

Itt elfoglaljuk szállásunkat, moshatunk és vacsorázhatunk.

6. NAP: RIBADISO – ARZÚA – PEDROUZO (22 km)

Reggel, az útba vájt kagylójelek mentén érjük el Arzúa városát, ahol egy középkori zarándok szobra fogad bennünket. Az aszfaltot magunk mögött hagyva zöldellő mezők mentén haladunk tovább, időnként megállva egy-egy zarándokokra specializálódott bárnál. Santiagóhoz közeledve a zarándokok száma is egyre növekszik, így érkezünk meg Pedrouzoba, melyet „Santiago előszobájának” is hívnak, mivel a zarándokok többsége itt alszik meg a „Nagy nap”” előtt.

7. NAP: PEDROUZO – SANTIAGO DE COMPOSTELA (20 km)

Reggel elindulunk az utolsó 20 km-re. A repülőtér mellett haladva érjük el Santiago határát, ahol zarándok szoborcsoport és ágakból készített emlékkeresztek fogadnak bennünket. Jól kiépített úton haladunk szállásunk felé. A santiagói albergue-nk igazán különleges, a Nagyboldogasszony kolostor egykori papneveldéjében alakították ki a szálláshelyet. Lepakolunk, majd az utolsó méterek jönnek, míg beérünk a Katedrálishoz. Leírhatatlan érzés ide megérkezni! A székesegyházban megtekintjük Szt. Jakab sírját, részt veszünk a zarándokok számára celebrált misén, ahol látni fogjuk, ahogy a közel 2 méter magas, 80 kg-os tömjén füstölőt meglengetik a katedrálisban, ez fantasztikus.

A mise után kiváltjuk a dokumentumunkat, mely igazolja, hogy lesétáltuk az El Camino utolsó 117 km-ét.

Este szabadprogram, emléktárgyak vásárlása.

8. NAP: SANTIAGO – FINISTERRE – MUXÍA – ÉZARO (220 km)

A mai nap szabadprogram Santiagoban, a fáradtak pihenhetnek, nézelődhetnek a városban, vagy eljöhetnek velünk egy autóbuszos fakultatív kirándulásra. Fő célpontunk, Finisterre félszigete évszázadokig az ismert világ végét jelentette, és mindmáig kiemelt helyen szerepel a zarándokoknál, ugyanis itt található a Camino nulla kilométerköve. A félsziget végén állva tényleg úgy érzi az ember, elérte a világ szélét. A nap további részében megtekintünk egy gyönyörű vízesést Ézaronál, és lesétálunk az óceánpartra Muxía grandiózus szikláinál.

Késő délután térünk vissza Santiagóba. Fakultatív kirándulás (jelentkezés

a helyszínen): Finisterre – Muxía – Ézaro : 50 €.

9. NAP: SANTIAGO – MADRID – BUDAPEST

Korán reggel indulunk ki a repülőtérre, és Madridba repülünk. A fővárosba érve leadjuk csomagunkat, és bemetrózunk a központba. Andalgunk a mesés Retiro parkban, bemegyünk a Királyi Palotába és aki szeretné a világhírű Prado múzeum gyűjteményét is megnézheti.

Késő délután hagyjuk el a várost, transzfer a repülőtérre és élményekkel telve várhatóan az esti órákban érkezünk meg a Liszt Ferenc repülőtérre.

 

 

A 9 napos túra során, beleértve a közel 120 km-es gyaloglást Santiagóig, mindenkinek magának kell vinnie a hátizsákját, így a megfelelő fizikai állapot mindenképp fontos.

 Indulási időpont:

2018.szeptember 25 - október 03.

Utazás:
autóbusszal és repülővel
Szállás:
zarándokszállásokon
Ellátás:
önellátás

 

Részvételi díj: 269.000 Ft/fő

Előfoglalási kedvezmény: 9.950 Ft (március 20-ig)

 

A szabad helyekről információ: 

52/538-333

06-30-5311255

 


77 olvasás