Keresés az oldalon   Részletes keresés »

Menü




 
email Küldés e-mailben | print Nyomtatható változat |

Djerba információ

írta on

image

 

 Djerba, Észak-Afrika legnagyobb szigete Tunézia déli partszakasza mentén húzódik. Az 500 km2-es területen kiemelkedően magas a napsütéses órák száma, így joggal érdemelte ki a „napfény szigete” elnevezést. Djerbán megközelítően 120 ezer lakos él, fővárosa a 40 ezres lélekszámú Houmt Souk.

Houmt Souk

A főváros, eredetileg a sziget vásártere volt, s alig másfél kilométer hosszú. Látnivalókban viszont gazdag, legjelentősebb műemlékei: a Sidi Zitoun mauzóleum, a Djama el Ghorba mecset és a Fort Espagnol erőd. A kocka alakú bástyatornyokkal övezett várból gyönyörű kilátás nyílik az öbölre. A településen hetente kétszer tartanak piacot, itt lehet beszerezni a sziget egyik legjellemzőbb kézműves-termékét, a gyapjútakarót.

Midoun

Djerba második legnagyobb városa a sziget északkeleti részén található. A településre az utcákat beárnyékoló, erődszerű lakóházak a jellemzőek. A város közepén található a „Palace Meninx”, ahol rendszerint a vásárokat is tartják. A téren található olajmalom könnyen felismerhető fehér kupolájáról.

Guellala

A sziget déli partján fekvő Guellala hagyományos berber település, és elsősorban fazekasságáról híres. Rendkívüli látnivalója Ali Berber barlangja, amelynek tulajdonosa ingyenes földalatti túrán avatja be a látogatókat a fazekasság fortélyaiba.

Sidi Mahres és a Zone Touristique

A sziget keleti végében található a Zone Touristique, a turisták számára kialakított szálloda-éttermi negyed. A Houmt Souktól keletre fekvő Ras Rmel félszigetet elsősorban a természetbarátok látogatják. Az itt található Flamingó-fok rózsaszín flamingóiról és a gyakran látható, pár méterre a vízparttól játszadozó delfinekről híres. Djerba legszebb, – és éppen ezért leglátogatottabb nyolc kilométer hosszú – strandja, az aranyszínű homokjáról ismert Sidi Mahres.

Zarzis

Zarzis félszigetet Djerbával az úgynevezett római út köti össze. Magában Zarzis városkában, napjainkban mintegy 50 ezer lakos él. Kikötője híres tengeriszivacs-lelőhely. A táj jellegzetes növénye, az olajfa.

Er-Riadh

Korábbi nevén Hara Seghira. Kis zsidó település, nevezetessége a híres zsinagóga, a Ghriba, aminek magyar jelentése: csodálatos, fenséges. A templom a mai napig a zsidóság szent helye, a pészahot követő 33. napon zarándokok tömege keresi fel.

 
 

 

Vásárlás: bazárokban, piacokon az alkudozás nem csak lehetséges, hanem kötelező és illendő viselkedés is.
Devizaszabályok: Tunéziai dínár (TDN), 1 Dínár = 1000 Millimes. Célországunk valutája nem konvertibilis, itthon nem vásárolható. Az összes szabadon átváltható valuta kivihető, és a helyszínen váltható. Valutavásárlásnál gyakorlati okokból az USD-t vagy EUR-t javasoljuk. Hitelkártya és utazási csekk korlátozás nélkül ki- és bevihető. A helyi valuta kivitele minden esetben korlátozott. Forint kivitelét nem ajánljuk, sehol nem váltható.
Értékmegőrzés: a szállodai szobákban tárolt értéktárgyakért felelősséget sem a Medina Tours, sem partnerei nem vállalnak. Az őrzés, széfbérlés, letétbe helyezés vagy más megoldás minden szállodában megoldható. Készpénz, ékszer, hitelkártya, útlevél nem minősül értéktárgynak, ezekre sem felelősségünk, sem a biztosítás nem terjed ki.

Útiokmányok: útlevelük beszerzéséről és érvényességéről utasaink egyénileg kötelesek gondoskodni. A kiutazáshoz legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezni az utazás dátumához képest. Ha valamely utasunkat az útiokmány érvénytelensége miatt nem engedik be az országba, ezrét irodánk felelősséget nem vállal. A befizetett részvételi díj nem jár vissza, ill. az utasnak magának kell gondoskodnia a hazautazás feltételeiről.

Vízum: magyar állampolgároknak nem szükséges. Az országba való belépéskor az utasoknak statisztikai lapot kell kitölteni, melyet a repülőtéren adunk át.


Öltözködés: a körutazásokhoz kényelmes ruházatot és lábbelit javasolunk. Ajánlatos egy-két melegebb ruhadarab a hűvösebb estékre. A mecsetek, templomok látogatásához illő ruházat szükséges. A ruhatár összeállításánál vegyék figyelembe a légitársaságok súlykorlátozását (20 kg), valamint a kézipoggyászokra vonatkozó szigorú biztonsági előírásokat.
Elektromos áram: 220 V, európai szabvány csatlakozóval.
Időeltolódás: nincs.
Telefon, posta: Tunézia hívószáma: 00 216 (hazatelefonáláskor 0036 Magyarország hívószáma).
Nyitvatartási idő: hétköznapokon 8-12-ig, majd 16-20 óráig. Vasárnap a legtöbb üzlet zárva tart. A soukh-ok (picok) és a medinák (óváros) üzeletei egész nap nyitva tartanak.
Taxi, közlekedés: a városi taxik fix díjszabásúak, de hosszabb út esetén javasoljuk, hogy indulás előtt alkudjanak ki egy árat. Az éjszakai utazás akár 50%-kal is drágább lehet. A városok közötti közlekedésnél igen közkedvelt a Louage (gyűjtő taxi), amely 5 - egy irányba tartó utasat - összegyűjt. Ezeknél előre meghatározott fix árat kell fizetni. Tunézia jól kiépített autóbusz- és vasúthálózattal rendelkezik, az útiköltség nem magas.

 
HŐMÉRSÉKLETEK °C TUNÉZIA / DJERBA
Ápr. Május Június Július Aug. Szept. Október
LEVEGŐ NAPPAL 23 26 28 31 32 31 29
LEVEGŐ ÉJJEL 15 18 21 22 24 21 19
NAPOS ÓRÁK 10 11 13 13 13 10 8
TENGERVÍZ 19 19 22 26 27 24 23

 djerba  midoun_markt_400

                                                                                                                          Midoun piac

 krokody_400

Krokodilpark 

mapoftunisia_400_02

 

map_of_djerba_400

 

 


1548 olvasás