Keresés az oldalon   Részletes keresés »

Menü




 
email Küldés e-mailben | print Nyomtatható változat |

Bulgária általános információk

írta on

image

 

 

A Bulgáriába utazó vendégek számára elsősorban a Fekete-tenger hűs hullámai, a hosszan elnyúló, széles tengerpart aranyszínű homokstrandjai jelentik a vonzerőt. Az ország keleti határát alkotó 378 km hosszú tengerpart évről-évre változik, fejlődik. Új, felújított és modernizált szállodák egész sora, új szórakozóhelyek – éttermek, bárok, tavernák, pizzeriák, diszkók, a strandon snack-bárok - állnak a pihenni vágyó vendégek rendelkezésére. A legtöbb szállodának már saját úszómedencéje van.

bulgaria_001_400

Bulgária hallatán sokak nosztalgiával gondolnak vissza a múlt rendszer kedvelt üdülőhelyeire, az ott töltött nyaralásokra, építőtáborokra. Van, akiknek a Napospart jelentette akkor az utazás netovábbját, a szocreál stílusban megépített „szálloda remekeivel”. Azóta eltelt jó pár év, és ez idő alatt nagy változáson ment keresztül az ország keleti határát alkotó 378 km hosszú tengerpartja. Fejlődésének eredménye, hogy napjainkra Bulgária is felzárkózott a népszerű turisztikai célpontok színvonalához. Felújított szállodák, új, igényesen kialakított szállás- és szórakozóhelyek várják a kikapcsolódni, pihenni, valamint nosztalgiázni vágyókat. Hosszú, homokos tengerpartjai, kedvező árai, sajátos hangulata, évről évre ismét egyre nagyobb tömegeket vonzanak.

A számos szórakozási lehetőség mellett mind a természet és botanika kedvelői, mind a kultúra szerelmesei megtalálhatják számításaikat. A patakokkal szabdalt hegyekben rózsaillatban túrázhatnak, míg a régmúlt hagyatékait kedvelők bizánci és római romok között, vagy éppen középkori kolostorok, templomok, mecsetek falain belül ismerkedhetnek a pravoszláv világgal. A kirándulások befejeztével pedig mindenkinek jól esik a nagy nyári hőségben egy kellemes kávéház teraszán elfogyasztani a helyi kávé specialitások egyikét, megkóstolni a bolgár konyha remekeit.

Napospart

Burgasztól 36 km-re északra terül el a bolgár tengerpart legnagyobb, egyben legismertebb üdülőközpontja a Napospart. 8 km hosszú, kb. 150 m széles homokos strandja és lassan mélyülő vize kisgyermekek fürdőzésére is alkalmas. Zöld övezetben fekvő több mint 150 különböző komfort fokozatú szállodája valóságos várost alkot. Gondtalan és aktív pihenést, változatos szórakozást garantál az üdülőtelep számos létesítménye: éttermek, kávézók, bárok, diszkók, tenisz- és tekepályák, minigolf, valamint a 24 ezer m2 területű Aquapark is. A strandon a napernyők és nyugágyak csak térítés ellenében vehetők igénybe.

Neszebar

A bolgár tengerpart gyöngyszeme Nesszebar, műemlékvárosa, ez az ódon hangulatú település, mely Napospattól néhány km-re délre helyezkedik el. A város két részből áll: a Világörökség részét képező régi negyede egy tengerbe mélyen benyúló, kis félszigeten fekszik, új negyede, pedig közvetlenül előtte. Az óvárost körülvevő várfalakon belül csodálatos település tárul elénk. Szűk, macskaköves sikátorok számos üzlettel, vadszőlővel befuttatott neszebari házak, bizánci stílusban épült középkori templomok találhatók.

 

*********************

Szükséges dokumentumok

Autóbusszal ill. személygépkocsival történő utazás esetén Szerbián át magyar állampolgárok új típusú személyi igazolvánnyal is utazhatnak. Az utazási dokumentumoknak, akár személyi igazolványról, akár útlevélről legyen szó, a bolgár állam belépésétől számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Személygépkocsival történő utazás esetén nemzetközi zöldkártya kiváltása kötelező.

Közlekedés

Bulgáriában is az autópályák használatához matricát kell vásárolni az országba való belépéskor, a határon: személygépkocsikra az 1 hetes matrica ára 10 EUR, 1 hónapos matrica 20 EUR. Ezen felül kell fizetni, az un. fertőtlenítési díjat, 3 EUR/szgk.

Időeltolódás

+ 1 óra

Hivatalos pénznem

bolgár leva (1 EUR = 1,96 BGL)

Pénzváltási lehetőségek

Bankokban, pénzváltó irodákban és nagyobb szállodákban. A tengerparti üdülőhelyeken működő magán pénzváltók rendszeresen, a banki árfolyamnál lényegesen rosszabb árfolyamon váltanak. Minden esetben szükséges alaposan, előzetesen tájékozódni az árfolyamról. Javasoljuk, hogy EUR-ot vigyenek elsősorban magukkal. Az OTB Bank automatáit országszerte megtalálják.

Hitelkártya

A főbb nemzetközi kártyákat a nagyobb szállodákban, éttermekben és néhány boltban elfogadják.

Hálózati feszültség

220 V.

Nemzeti ünnepek

január 1., március 3., április 4-5., május 1., 6. és 24., szeptember 6. és 22., november 1., december 24. és 25–26.

Ivóvíz

Az egész ország területén iható.

Fontosabb telefonszámok

Rendőrség: 166, mentő: 150, tűzoltóság, autómentő: 146.

Idegenvezetés

Naposparton, Neszebarban és Pomorieben magyarul beszélő idegenvezetőnk gondoskodik vendégeink gondtalan nyaralásáról. Aranyhomokon, Sv. Konstantin és Elenában üdülő vendégeink rendelkezésére magyar nyelvű asszisztenciát biztosítunk. Az asszisztensek munkaköre nem egyezik meg a telepített idegenvezetők munkakörével. Nem kötelesek, s sok esetben nem is tudnak minden utast, szálláshelyet felkeresni, de telefonon elérhetőek, így probléma, kérdés, kérés, információ esetén segítséget nyújtanak utasainknak.

Fontos

A bolgár partner utazási irodák azonos kategórián belül a szállodaváltoztatás jogát fenntartják! A betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötése javasolt!

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége

Magyar Köztársaság Nagykövetsége: Szófia 1000, Szeptember 9. utca 57. Tel.: 00-359-2-963-3143 és 963-1136 Állandó ügyelet mobil száma: Magyarországról: 00/359-888-813-080 Bulgáriából: 0888-813-080

 

 

 


335 olvasás