Keresés az oldalon   Részletes keresés »

Menü




 
email Küldés e-mailben | print Nyomtatható változat |

Általános információk Dél-Ciprus

írta on

image

 

Cipruson a török, görög, muzulmán és keresztény hatások keveréke a mindennapokban is érezhető. A keresztesek erődítményei és az ősi szőlőskertek egymást súrolják, a freskókkal díszített kolostorok árnyékában citrusligetek virulnak, a poros, napszítta lábak római mozaikpadlókon lépkednek. A Földközi-tenger keleti medencéjében fekvő sziget éghajlata az egész világon szinte egyedülálló. Az ide látogató turistákat egész évben kellemes mediterrán éghajlat fogadja. Itt még az emberekből is sugárzik a napsütés. A tengeri sportok és a napfény „szerelmeseinek” szinte földi paradicsom ez a sziget, hiszen a napsütéses napok száma háromszázra tehető évente. Aki pedig a történelmet és a régészetet kedveli, a helyi múzeumok kincsei között biztosan sok egyedülálló tárgyat talál. A nagyobb városokban megtalálható elegáns butikokban és az utcai bazárárusoknál egyaránt nagy a választék a kelet és a nyugat kincseiből. Cipruson senki sem lehet tisztában azzal, hogy mi a mese és mi a valóság, hiszen a legenda szerint itt született Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője. Fedezze fel a sziget szépségeit és kultúráját! Ciprus paradicsomi szigete, természeti csodákban és történelmi emlékekben egyaránt gazdag. A sziget kettéosztott, déli részén főként görögök, míg az északi részén főként törökök laknak. 1974-óta török fennhatóság alá tartozó Észak-Ciprusi Török Köztársaság 1983 óta létezik. Noha Ciprus északi része fejlettségben kissé elmaradt a déli területtől, azonban szépségben, kulturális emlékekben is vetekszik vele. 

 

Diplomáciai képviselet: Magyar Köztársaság
Nagykövetsége, Nicosia, Prigkipos Karolou str., Tel.: 00-357-22-459-132, ügyelet: 00-357- 99-486-468

Pénznem: Euro

Beutazási szabályok: érvényes útlevél, vagy új típusú személyi igazolvány szükséges.
Deviza elôírások: Bármilyen valuta korlátozás nélkül bevihetô, de 12.500 EUR értéknél magasabb összegû külföldi valuta birtokában kötelezô kitölteni egy ki/beviteli engedélyt vagy bemutatni egy bizonylatot, amely igazolja, hogy
az adott tranzakció pénzügyi intézményen keresztül történt. Kérjük tartsa szem elôtt a Magyarországon
érvényes behozatali és kiviteli szabályokat is!


Idôeltolódás: +1 óra


Ivóvíz: A csapvíz iható, kivéve, ahol tiltó tábla jelzi.


Nyitvatartás: Az üzletek általában 8–13 óra és 16–19.30 óra között vannak nyitva. Némelyik szerdán és szombaton délután zárva tart. A bankok 8.30–13.00 között fogadnak ügyfeleket, de a nagyobb üdülôhelyeken délután is kinyitnak.


Strand: A legtöbb helyen homokos, egyes részeken apró köves, a lassan mélyülô partok gyermekes családok számára igen kedvezôek.


Telefon: Ciprusra 00 357, Magyarországra: 00 36
Áram: 240 V egyfázisú. Javasoljuk, hogy áramátalakítót vigyenek magukkal.

 

Üdülőhelyek

Larnaca

Azt mondják, már Noé unokája is ezen a helyen alapított várost. Győződjön meg Ön is arról, hogy jól választott-e. Vitathatatlan, hogy itt másként süt a nap, tiszták a színek, arany a tengerparti homok, ezerféle kék a tenger és az ég. A hangulatos óvárosi séták alatt ízelítőt kaphatunk a sziget történelmi hangulatából is. Larnaca népszerű üdülőhely, 25km hosszúságú tengerpartja mentén számos szálloda és luxus villapark található. Larnaca üdülőövezete a belvárostól 6–8 km távolságra található.

larnaca_400 

 

Ayia Napa

Larnacától 40 km-re található az egykori halászfaluból mára szép nyaralóhellyé fejlődött Ayia Napa. Fehérhomokos, kristálytiszta vizű, lassan mélyülő tengerpartja felejthetetlen nyaralást ígér a napfény és a vízi sportok „szerelmeseinek”. A természet és a tenger sokszínűsége mellett a környék hangulatos éttermei és tavernái azok, amelyek idecsábítják a turistákat. Esténként a központban szinte nem is lehet választani, hogy melyik tavernába vagy tengerparti bárba térjünk be.

ayianapa_400

mapofcyprus_400
 
cipr12_400
 
 
Fakultatív program lehetőségek:   (jelentkezés a helyszínen lehetséges, árakról érdeklődjön a helyi képviselőnél) 
 
 

Kirándulás Észak-Ciprusra: Kyrenia és Famagusta

Egész napos program. Első megállónk a mesebeli Szt. Hilarion lovagkori fellegvárhoz megyünk ahonnan pazar a kilátás, amely még Walt Disney-t is megihlette. Az erőd megmászása után Bellapais kicsiny falujába vesszük az irányt, itt megtekintjük a 13. századi Bellapais apátságot. Ezt követőn elutazunk elutazunk Kyreniába mely a földközi tenger gyöngyszeme, ahol szabadidőt biztosítunk a festői kyreniai kikötőben (vásárlásra, étkezésre), követően megtekintjük az erődben a világ legrégebbi teherszállító hajóját. Programunk utolsó állomása Famaguszta. A nagyrészt török megszállás alatt lévő megyében találhatók a sziget legszebb strandjai és számos történelmileg értékes látványosság. Sajnos a város nagy része a háború óta katonailag lezárt település. Itt megtekintjük a velencei falrendszert, az Othello tornyot és a Szent Miklós katedrális majd hazautazás a megdöbbentő és a sziget legszomorúbb nevezetessége a ’Holt város” mentén.

 

A leírások tájékoztató jellegűek. Magyar nyelvű idegenvezetés minimum 15 fő együttes jelentkezése esetén biztosított. A programokra jelentkezni helyi képviselőnknél is lehet, aki az értékesítésben közvetítőként jár el.
 

Limasszol–Kurion–Aphrodité sziklája–Paphos

Egész napos program. Az első megállónk Limassol ahol egy rövid sétát teszünk a történelmi városrészben. Ezt követően továbbutazunk a festői helyen levő Kurionba, az ókori romvárosba, ahol megtekintjük a még ma is működő görög-római színházat és Evsztoliosz házát, amely egy római villából átalakított ókori közfürdő volt. Rövid utazás után megérkeztünk Aphrodité sziklájához, ahol mitológia szerint a szépség és a szerelem istennője kikelt a habokból. Itt kis pihenőt teszünk. Utolsó állomásunk Paphos városa. Szabadidő a festői kikötőben, ahol ebédelésre is van lehetőség, majd ellátogatunk a világörökség részeként nyilvánított archeológiai parkban és itt megtekintjük a Dionüsszosz villában található padlómozaikokat és a Szent Pál oszlopát.

 

A leírások tájékoztató jellegűek. Magyar nyelvű idegenvezetés minimum 15 fő együttes jelentkezése esetén biztosított. A programokra jelentkezni helyi képviselőnknél lehet, aki az értékesítésben közvetítőként jár el.
 

Nicosiai városnézés (félnapos)

Fél napos program a sziget fővárosában, a kettéosztott városban. Látogatás a Ciprus Múzeumba, a velencei falrendszer mentén buszos városnézés. A Szent János katedrális megtekintése, rövid séta a belváros hangulatos sikátoraiban. Kb. 2 órás szabadidő étkezésre, vásárlásra és a város egyéni felfedezésére. Fakultatív lehetőség a ”Zöldvonal”-ként emlegetett ENSZ zónán átkelni (gyalogosan) a főváros északi, törökök által lakott részére ahol érdemes megtekinteni az Agia Sofia mecsetté átalakított gótikus katedrálist és a karavánszerájt.

 

A leírások tájékoztató jellegűek. Magyar nyelvű idegenvezetés minimum 15 fő együttes jelentkezése esetén biztosított. A programokra jelentkezni helyi képviselőnknél lehet, aki az értékesítésben közvetítőként jár el.
 

Troodosz-hegység és a Kykkos monostor

Egész napos program mely a sziget legnagyobb hegyvonulatára, a Trodosz hegységre és a legnagyobb, s legfontosabb kolostorára a fókuszál. A Trodosz hegység lankáit Nicosia mellett elhaladva a demarkációs vonal mentén közelítjük meg. Első megállónk egy bájos hegyi faluban, Kakopetriában (sokan a „művészek falvaként” ismerik), ahol a világörökség részeként nyilvánított Ayios Nikolaos templom XI. századi freskóit tekintjük meg. Legfontosabb állomásunk a Kykkos monostor, a görög ortodox egyház leggazdagabb kolostora. Szabadidő sétára és ebédelésre (fakultatív). (Egész napos kirándulás)

 

A leírások tájékoztató jellegűek. Magyar nyelvű idegenvezetés minimum 15 fő együttes jelentkezése esetén biztosított. A programokra jelentkezni helyi képviselőnknél lehet, aki az értékesítésben közvetítőként jár el.
 
 
 

1375 olvasás