Keresés az oldalon   Részletes keresés »

Menü




 
email Küldés e-mailben | print Nyomtatható változat |

Omán általános információk

írta on

image

 

 

Omán

Egzotikus kalandok a tömjén földjén: irány Omán! Mesebeli sivatagok, egyedi szépségű természeti kincsek, mágikus helyszínek, élő tradíciók és 7000 év történelem – ma már kevés olyan pontja van a nagyvilágnak, amely még igazán felfedezésre vár, de a vendégszerető Ománi Szultánság épp ilyen.

Omán területének 80%-át homok borítja, a maradék egyötöde azonban lenyűgöző változatosságú képet mutat. A romantikus sivatagi dűnék mellett a több ezer méter magasba nyúló hegyvonulatok, a hűsítő vizű medencékkel teli völgyjáratok, a zöld oázisok és a csodálatos tengerparti fövenyek számtalan helyszínt kínálnak túrázáshoz és pihenéshez egyaránt, miközben lépten-nyomon élő hagyományokkal és kulturális kincsekkel is találkozhatunk.

Mivel az omániak nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, illetve a tömegturizmus káros hatásainak kivédésére, leghamarabb az ökoturisták és kalandturisták számára kezdett vonzó célponttá válni a többségében ibádi muszlim vallású ország, ahol a hetvenes években szinte még kövezett út sem volt, ma pedig a népviselet és a hagyományos kecskevásárok remekül megférnek egymás mellett a kényelemmel és luxussal.

A szultánság jelenleg a Perzsa-öböl legszínesebb turisztikai kínálatát nyújtja, az ország egyik legizgalmasabb része pedig kétségtelenül a délnyugati Dhofar régió. Részben az ezer éve működő világörökségi csodának, a Falaj öntözőrendszernek köszönhető, hogy sivatagi országhoz képest ez a rész rendkívül zöld, ám a térség mikroklímája még inkább meghatározó: a nyári hónapokban érkező monszun, a Khareef varázsolja buja zölddé a Dhofar-hegységet, a banán- és papaya-ültetvényeket, és ez teszi csodálatosan kellemessé a hőmérsékletet a tengernél a téli-nyári nyaraláshoz egyaránt.

 

Salalah

A régió kulturális és gazdasági központja az ország második legnagyobb városa, Szalála (Salalah), az Arab-tenger egyik ékköve, melynek óvárosa és bazárja megőrizte középkori állapotát. Salalah területe már az ókorban a tömjénkereskedelem egyik központja volt, és ma is a királyok illata lengi be az egész várost – a szakértők egyöntetűen állítják, hogy a Dhofar régió déli részén növő tömjénfák adják a világ legjobb tömjéngyantáját. Ha nem érünk oda szüretre, a védett tömjénfaligetet akkor is érdemes megnézni a Wadi Dawkah nemzeti parkban, és megkóstolni a tömjénmézet. A városhoz közeli Al Baleed régészeti parkban még tömjénmúzeumot is találunk a régmúlt romjai és a tengerészeti történelmet bemutató kiállítás mellett.

 

Látnivalók

Omán múltjához sokféle módon közel kerülhetünk: vethetünk egy pillantást Imran és Jób próféták sírjára, vagy Szálih próféta tevéjének lábnyomára, de ellátogathatunk olyan közeli helyekre is, mint a masszív erődjéről és romos házairól ismert tengerparti Mirbat, vagy az igen szép mecsettel büszkélkedő bájos halászfalu, Taqah. Ez utóbbi település közelében a csodálatos lagúnát sem szabad kihagyni, legalább annyira különleges természeti kincs, mint az Al Mughsayl strandnál lévő Marnif sziklaképződmény, ahol a lukakon át szökőkútként tör fel a hullámzó tengervíz, teljesen egyedi hanghatás kíséretében.

Strandok

Strandok szempontjából Salalah és környéke tagadhatatlanul különleges, nem véletlenül nevezik a Kelet Karibjának is – aminek persze része az is, hogy a lenyűgözően természetes, puha fehér homokos strandokon tevék felbukkanása sem kizárt. Bár a strandokkal itt nem könnyű betelni, frissítő élményekért a hegyvidék felé is elindulhatunk; a Wadi Darbat és a Sahalnoot-völgy tájai piknikezőknek, kirándulóknak és evezősöknek egyaránt rendkívüli élményt nyújtanak. Ha még többre vágyunk, búvárkodást, bálna- és delfinlest, off-road kalandokat is beiktathatunk a programba, ráadásul itt megvalósulhat mindenki legromantikusabb álma, a tengerparton lóháton vágtázás is – persze tevét is lehet bérelni. Aki pedig igazán bátor és kíváncsi, még azt is kipróbálhatja, hogy mennyire kapcsol ki a gravitáció Tawi Atair közelében a varázshegyen…

Shopping

Ahogyan más keleti országokból, így Ománból sem lehet szuvenírek nélkül hazatérni: igazi keleti hangulatért, tömjénért és hagyományos kézműves portékákért az Al Husn piacra (szuk) kell ellátogatni, a hatalmas Salalah Mall bevásárlóközpontot már csak tradicionális építészeti kialakítása miatt is érdemes megnézni, a hölgyek pedig a Ladies Mallban kipróbálhatják, milyen egy kizárólag nők számára fenntartott plázában vásárolni.

 

Hasznos információk

Hivatalos név:

Ománi Szultánság

Deviza előírások:

A nemzetközileg ismert hitelkártyákat szinte mindenhol elfogadják. Az ország fizetőeszköze az ománi riál 1 EUR kb. 0,44 OMR

Az országban, szállodákban, nagyobb forgalmú helyeken USD-t is elfogadnak. Az ománi riál szabadon átváltható, pénzváltásra a repülőtéren, a bankokban a szállodákban és az arra kijelölt pénzváltó helyeken van lehetőség. Az USD mellett az EUR is beváltható, készpénzes fizetésre OMR-ben és USD-ben van lehetőség. Az országban elterjedt a hitelkártyák használata.

Hivatalos nyelv:

Arab, általánosan beszélt idegen nyelv az angol és a német

Beutazási szabályok:

magyar állampolgárok turista céllal csak vízummal léphetnek be Ománba. A vízumot utazás előtt elektronikusan kell igényelni, melyhez szükség van az útlevél fényképes oldalának másolatára, valamint elektronikus igazolványképre. A turistavízum kiadásának alapvető feltételei: érvényes útlevél a hazautazástól számított 6 hónapig, egyszeri belépéssel maximum 30 napig tartó tartózkodás, oda-vissza repülőjegy. A vízumkiadás várható ideje 1-2 munkanap.

Hálózati feszültség:

220/240 V

Éghajlat:

Májustól szeptemberig rendkívül magas páratartalmú levegő és 40 c körüli hőmérséklet uralkodik az ország nagy részén; csak a keleti parton és a hegyekben hűvösebb az idő. Az évi többi részén 25 c körüli a hőmérséklet, ilyenkor azonban megerősődik a szél.

Egészségügyi tanácsok

Kötelező védőoltás nincs, ajánlott oltások: hepatitis A és B. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, csak palackozott víz fogyasztása engedélyezett! További információ a www.oek.hu oldalon.

Időeltolódás:

+3 óra

Diplomáciai képviselet:

Metoon Destination Managment http://www.mezoontravel.com/ Way No 2905/129, Building No 414, Al Burj Street, Rex Road, Muscat, Sultanate of Oman, Customer Contact Centre : +968 2486 3232

 

Közlekedés:

Biztonságos, azonban a sivatagi kirándulásokat érdemes nem egyénileg, hanem szervezett csoportban, de mindenképpen a megfelelő felszereléssel (helyismerettel rendelkező vezető, GPS, elegendő mennyiségű üzemanyag és ivóvíz) tervezni.

Ománban nincs sem tömegközlekedés, sem pedig távolsági közlekedés. Az országon belül saját gépjárművel, taxival, bérsofőrrel és bérelt autóval lehet közlekedni. Az ország úthálózata kiváló.

Az EU logóval ellátott magyar, kártyaformátumú vezetői engedélyt, illetve a nemzetközi vezetői engedélyt korlátozás nélkül elfogadják.

 

Egyéb információ:

Az Ománi Szultánságban a pihenőnapok (hétvége) pénteken és szombaton vannak, a munkanapok vasárnaptól csütörtökig tartanak. Bár Omán egy nagyon liberális ország, mégis vannak rendelkezések melyek a turistákra is vonatkoznak. A tengerparton, medencéknél a monokini viselését valamint a nudizmust tiltják. A országban az alkoholfogyasztás engedélyezett, de 15:00 és 18:00 óra között alkohol értékesítése, valamint felszolgálása a szállodákban sem engedélyezett.

Étkezés, italfogyasztás: a szállodában a vacsorához a férfiaknak hosszúnadrág viselése kötelező. Az all inclusive ellátás keretében az italok mindegyike importált (kivéve a gyümölcsleveket). A borok általában Dél Afrikából, a sör Hollandiából, a vodka Finnországból és Oroszországból, a whisky az Egyesült Királyságból származik.

 

oman_trkp_400

al_fanar_salalah_beachstrech_400

al_fanar_salalah_canoe_400

dsc_4484_400

dsc_5406_400

fanarhotelresidenceshawanasalalahomanbeachsunset2_400

parasailing_hawana_salalah_oman_400_01

salalahbeachbeachcamel_400

salalarotanaresorthawanasalalahentrance5_400_02

salalah_rotana_resort_orientalwindows_400 

986696_400_01

986707_400 

 


648 olvasás